WordPress

Lär dig WordPress

WordPress är ett kostnadsfritt blogg- och innehållshanteringssystem (Content Management System) med öppen källkod som driver en fjärdedel av samtliga webbplatser i världen. Utvecklarna Matthew Mullenweg och Mike Little lanserade systemet 27 maj 2003 – läs vidare om du vill veta hur organisationen utvecklats sedan dess; hur hängivna användare och utvecklare med storslagna ambitioner förändrade världen tillsammans. Antalet webbplatser sprängde miljardvallen 2016 – och det hade inte varit möjligt utan Mullenwegs och Littles WordPress-projekt. Storheten i projektet är den demokratiska aspekten, att människor får komma till tals.

När utvecklarna bakom b2/cafelog övergav projektet tog Mullenweg och Little vid, de beslutade sig för att bygga en plattform med b2/cafelog som grund. Varken Mullenweg eller Little förstod att det var början på en resa som skulle förändra förutsättningarna för miljontals Internetanvändare i världen – inte heller kunde de tro att projektet skulle generera tusentals arbetstillfällen, och framför allt kunde de inte ana att projektet skulle skapa en industri med bloggare, utvecklare och webbpublicister. Den 27 maj 2003 presenterade Mullenweg WordPress för omvärlden – WordPress hade lanserats och var tillgängligt för samtliga Internetanvändare.

Med ökat antal användare utvecklades WordPress till det bättre – intresserade användare delade gärna med sig av synpunkter. I februari 2005 lanserades version 1.5, i december samma år kom version 2.0. Man använde DHTML och JavaScript för bättre User Interface – förbättringarna blev avgörande för användare. För ökad säkerhet beslutade man att göra Aksimet anti-spam plugin till standard. Automatic med Mullenweg som grundare varumärkesregistrerade WordPress – både namn och logotyp – 2006, två år senare erbjöd sig Happy Cog att designa ett nytt gränssnitt och genast genomfördes en användbarhetsstudie.

Automatic överlämnade ägarskapet av systemet till theWordPress Foundation 2010 – det blev en milstolpe i projektets historia. Organisationen var inte längre beroende av ett enskilt företag eller särskilda utvecklare för att utvecklas. I juni samma år släpptes version 3.00 – det var ett stort steg mot att bli ett content management system. Bara två år senare hade systemet utvecklats till det mest populära content management systemet i världen. Samma år, 2012, lanserades WordPress 3.8 med MP6 – det nya responsiva admingränssnittet. Mycket har hänt sedan 2012 – användarna blir fler och systemet upphör aldrig att utvecklas.

Nedan följer statistik som visar hur stort WordPress blivit:

• 26 % av samtliga webbplatser använder systemet
• 2,5 miljarder blogginlägg totalt
• 55,8 miljoner blogginlägg/månad
• 3 miljarder bloggkommentarer totalt
• 49,9 miljoner kommentarer/månad
• 50 000 fler WordPress-sajter/dag
• 409 miljoner användare/månad
• 21,5 miljarder sidvisningar/månad
• 24,7 miljoner uppladdade filer/månad
• 120 språk att välja mellan
• 15,8 miljoner visningar på de fem populäraste inläggen

Observera att siffrorna är hämtade från olika årtal och ska därför inte tas för absolut sanning. Siffrorna är likväl imponerande och inspirerande. Det finns inget som för tillfället antyder att WordPress utveckling kommer dala. Istället är uppfattningen att systemet kommer fortsätta utvecklas i samma takt som tidigare. Som många andra använder vi WordPress, och vi har aldrig varit missnöjda. Fördelen med systemet är inte bara användarvänligheten och den obefintliga kostnaden, utan också många valmöjligheter och god support. Därför lämpar sig systemet för såväl nybörjare som bloggare med avancerade kunskaper, här finns något för alla.

WordPress