CMS

CMS och WordPress

CMS är förkortning för Content Management System. Översatt till svenska blir det innehållshanteringssystem. Med CMS finns möjlighet att hantera och publicera digitalt innehåll på Internet. Beroende på användarens fallenhet för programmering används endera HTML eller WYSIWYG som publiceringsmetod. Fördelen med CMS är användarvänlighet och möjligheten att redigera innehåll varhelst man befinner sig, bara Internetuppkoppling finns. Det främsta systemet är WordPress – och fördelen med WordPress gentemot konkurrenter är lång erfarenhet och öppen källkod. Förutom WordPress används även Drupal och Joomla i stor utsträckning. EPiServer är exempel på programvara som saknar öppen källkod. Många organisationer föredrar EPiServer framför WordPress – hur det kommer sig är okänt. Måhända är EPiServer bättre anpassat för intranät än exempelvis WordPress.

Bloggare saknar allt som oftast kunskaper i programmering. För dem är CMS utmärkta alternativ. Majoriteten använder WordPress, och det kommer sig av utbudet av plugins och teman. Senaste åren har flera uppstickare gjort anspråk på marknadsandelar, däribland Ghost – en bloggplattform anpassad för dem som saknar kunskaper i programmering. Ghost erbjuder betal- och gratisalternativ, plattformen är således tillgänglig för små och stora bloggare. Fortfarande är WordPress det enskilt största innehållshanteringssystemet, konkurrenter som Ghost ha dock närmat sig WordPress senaste åren. Jämför man WordPress med exempelvis Ghost är skillnaderna förhållandevis små – den största skillnaden skulle kunna vara utbudet av plugins, teman och liknande. När allt kommer omkring har WordPress flera års försprång gentemot sina konkurrenter, och försprånget är nästintill omöjligt att ta ikapp – användare är traditionsbundna och föredrar just därför WordPress framför Ghost med flera.

Precis som WordPress har Drupal och Joomla öppna källkoder. Den allmänna uppfattningen är att Drupal och Joomla är sämre anpassade för användare med liten eller ingen erfarenhet av programmering, och det stämmer någorlunda överens med verkligheten. Å andra sidan är varken Drupal eller Joomla särskilt avancerat att lära sig, det beror å andra sidan på ens engagemang och intresse för att lära sig. Många förordar dock WordPress eftersom systemet är användarvänligt – med det sagt är inte WordPress otillräckligt för den mest avancerade hemsidan, tvärtom. Fördelen med WordPress är dess många valmöjligheter, vilket gör systemet till ett utmärkt alternativ oavsett kunskapsnivå. Går man tillbaka till fördelen med CMS, ja då handlar det framför allt om möjligheten att strukturera sitt innehåll. Och i slutändan kan det vara en smaksak vilket CMS man föredrar.

WordPress är giganten inom CMS. Rekommendationen är därför att välja WordPress framför andra alternativ – och det handlar inte om att alla andra gör det. Förutom att vara användarvänligt är WordPress dessutom sökmotorvänligt. Det innebär att hemsidor som använder WordPress gynnas av sökmotorer, allra helst Google. För många organisationer är det avgörande att ranka högt på särskilda sökord i sökmotorer, därför bör man välja WordPress framför andra alternativ. Andra fördelar är som tidigare nämnt utbudet av plugins och teman samt kostnadsfria alternativ. Framför allt uppskattas WordPress för det användarvänliga systemet som inte exkluderar någon – WordPress har som målsättning att systemet ska vara tillgängligt för alla att använda, oavsett kunskaper om Internet och programmering. Därför har WordPress en särskilt viktig uppgift ur demokratisk synvinkel.

CMS